неділя, 7 січня 2018 р.

Кава під загрозою

Як смак кави міняється разом із глобальним потеплінням


Любителів кави може чекати гірша на смак і дорожча кава, оскільки глобальне призводить до зменшення площ, придатних для вирощування кавових зерен, кажуть фахівці з Королівських ботанічних садів К’ю.
Виробництво кави в Ефіопії - колисці цієї сільськогосподарської культури і найбільшому експортері в Африці - може опинитися під серйозною загрозою, якщо не вжити термінових заходів .


“В Ефіопії, як і в решті світу, якщо нічого не робити, то вона смакуватиме гірше і коштуватиме дорожче”, - сказав ВВС дослідник кави з К’ю та один з авторів доповіді.

Чи закінчиться в нас кава?

За минулі 35 років споживання кави зросло вдвічі...
4.9 млрд кг
1980
9.5 млрд кг
2016
Виробництво залежить від екстремальної погоди
Млрд кг

10
8
6
4
2
0
1980
2016
Унаслідок змін клімату площа кавових платацій скоротиться
Частка територій, придатних для вирощування кавових зерен сорту Арабіка, до 2050 року
Нинішній рівень
48%Центральна Америка
60%Бразилія
70%Південно-Східна Азія
Джерело: Міжнародна організація кави, Крістіан Банн ("Журнал змін клімату").
Незважаючи на те, що обсяги глобального виробництва кави за останні два роки знизилися, в цьому році ситуація має змінитися, прогнозує Міжнародна організація кави. Найбільше занепокоєння фермерів і споживачів кави викликає якраз довгострокова перспектива галузі.
Але оскільки експортери були змушені підігрівати попит, запаси кави у виробників на даний момент невеликі, відзначають в Міжнародній організації кави. Однак безвідносно змін клімату в довгостроковій перспективі, цього року стурбованість щодо погодних умов у Бразилії та В'єтнамі - двох найбільших виробниках у світі - спала. Проте зберігаються побоювання, що непередбачувані погодні явища у наступні кілька місяців можуть привести до короткострокового дефіциту зерен.
Найбільше занепокоєння як фермерів, так і кавоманів викликає не дефіцит кавових зерен, а саме довгострокова перспектива галузі.
За словами доктора Тіма Шиллінга, директора інституту "Всесвітнє дослідження кави", що спонсорується глобальною кавовою індустрією, "зміни клімату, хвороби і шкідники, скорочення придатних під каву земель і брак робочої сили становлять величезну загрозу для виробництва високоякісних кавових зерен, при тому, що попит на них зростає з кожним роком".
"Логічним наслідком такого становища є зростання цін на каву", - додає він.

Бразилія: світовий лідер у виробництві кави

Ефіопія - не єдина країна, що має проблеми з вирощуванням кави. Згідно з висновками звіту, опублікованого Міжурядовою групою експертів зі зміни клімату (МГЕЗК), що діє під егідою ООН, подібна ситауція склалася і в Бразилії.

В останні три роки кількість опадів була нижче норми, і це позначилося на наших врожаях.Інасіо Бріоши, бразильський виробник кави.

ПОВНИЙ ОГЛЯД ПУБЛІКАЦІЇ: http://www.bbc.com/ukrainian/resources/idt-0e9b1050-a8b8-41b5-9b84-e47928a9f1bf

Немає коментарів:

Дописати коментар